Adózás, ETC/ZEC/BTC pénzkivétel Magyarországon

Indította bbencee, december 02, 2016, 05:24:50 DÉLUTÁN

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználók és 11 Vendégek van a témában

proziroxx

Na jólvan emberek, nekem ebből a "szófosásból" az jött le, hogy Magyarországon, ha minden törvényt tisztességesen betartunk és tejelünk állam bácsinak mint a jól nevelt birka, akkor bizony a bányászatból nem lehet akkora profitot elérni, hogy megérje vállalni a kockázatait.
De örülnék, ha valaki megcáfolna.

Lord11

Idézetet írta: Uhura Dátum április 02, 2017, 09:33:00 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Lord11 Dátum április 02, 2017, 05:21:16 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Uhura Dátum április 01, 2017, 12:32:57 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Dàvid Dátum április 01, 2017, 11:42:44 DÉLELŐTT
Idézetet írta: Uhura Dátum március 31, 2017, 08:59:08 DÉLUTÁN
Ja igen még mielőtt elfelejtem, KATÁS-ként szerintem bányászat alapján az első pillanattól ÁFA körös leszel mivel külföldi partnerrel állasz kapcsolatban még akkor is ha fordított az ÁFA. Ebben az esetben 0-ásan de minden hónapban jellengetheted az ÁFÁ-t. Vagyis nem fizetsz és nem igényelsz vissza de jelengeted a 0-ás áfát.
Jelenleg katás vagyok és jó lenne kivenni a "bányapénzt" ezen keresztül. Katát mindenhogy fizetem és így a bányapénz ingyen, hivatalosan a számlára kerülhetne. Jó lenne kideríteni, hogy lehet-e alanyi mentesen megoldani ezt valahogy. Vagy ha nem akkor pontosan milyen intézkedések kellenek ahhoz, hogy kivehessük a pénzt.

Hogy máshoz hasonlítsam: nem hiszem hogy áfa körös vállalkozók lennének azok a youtuberek akik nincsenek partnercégnél. Ha jól tudom partnercég esetén ők fizetnek egyébként youtube fizet ki, ami külföldi adószámmal rendelkező cég.

Nem tudom Fagyi Zoli tudna persze név nélkül nyilatkozni mert ő Magyarországon van és Youtubozik. Én abból indulok, ki, hogy a feleségem KATÁS-s szolgáltat és árút is értékesít elsősorban 3. országba - érsd. nem EU, nem itthon - és elégé kacifántos a dolog mert attól függően, hogy:
- magánszemélynek árút ad el
- magánszemélynek szolgáltat
- cégnek árút ad el
- cégnek szolgáltat
más, más az ÁFA elszámolás - érsd. a KATÁS vállalkozó alapból alanyi ÁFA mentes, ezzel nincs probléma de abban a pillanatban amint kilép az Eu-ból kezdődik a gebasz, Fordított ÁFA fizetés cégek esetén, stb. - ezért a mi könyvelőnk + egy könyvvizsgáló véleménye:
- a feleségem KATÁS de nem ÁFA mentes ebben a gazdasági relációban így igaz nem kell ÁFÁ-t befizetnie de ÁFA bevallást be kell adnia - 0-ásat -. A slusz poén az egészben, hogy így ÁFÁ-t is igényelhet vissza :D annak ellenére, hogy semmilyen ÁFÁ-t nem fizet be :D

Azt kiemelném, hogy KATÁS-ként alapból lehetsz ÁFA körös - ez választás - de ez azért nem érte meg eddig mert akkor kapásból a 6 millió - 27% lehet a bevételed felső limitje így meg már nem érte meg, kivéve ha speciálisan 0-ás vagy fordított ÁFÁ-s tranzakcióid voltak , vannak.  Az új 12 milliós plafonnal most 8 millióra húzták fel az alanyi ÁFA mentes határt így 8 millióig tudsz vállalkozni ÁFA mentesen, ez azért vicces mert alapból mindig is 6 millió volt az ÁFA határ bármilyen vállalkozási formában is tevékenykedtél.

A lényeg a lényeg 3 helyre már elkészítettem az elküldendő levelet amint lesz időm elküldöm és várom a választ, közben a jövőhéten már nem lesz egyetlen szabad napom sem de más miatt is kikel akasztanom a könyvelőmet így utána bemegyek és rákérdezek. Amint van eredmény itt közlőm aztán mindenki csekolhatja, után meg jön a hivatalos állásfoglalás kérés + 30 nap.

Valami ilyesmire jutottam én is, hogy mivel külföldre számlázol, ÁFA körösnek kell lenni és rendszeresen be kell adni a 0ás bevallást.
Azért továbbra is nyitott kérdés, hogy levonható vagy visszaigényelhető e emiatt a beszerzés oldali áfa (villany, internet, gépek stb.)
ÁFa tv.:
121. § Az előzetesen felszámított adó levonásának joga megilleti az adóalanyt akkor is, ha a terméket, szolgáltatást
a)182 olyan termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja, egyéb módon hasznosítja, amelynek teljesítési helye külföld, de amelyet, ha belföldön teljesítene, adólevonásra jogosító termékértékesítésének, szolgáltatásnyújtásának minősülne;
Kérdés, ha belföldön adnám el, akkor vajon ÁFÁS lenne e???

A legfőbb probléma az egész adózás körül az a bizonytalanság amit a külföld / belföld, 3 ország miatt alakul ki.

A nemzetközi adó jog általánosan mindig arra keresi első lépésben a választ, hogy az adózás alapján te melyik ország rezidense vagy. Utána azt, hogy a tranzakció, - termék eladás, szolgáltatás nyújtás stb. - melyik országban történik. Az összes adó elkerülése - holland - ír szendvics stb. - azon alapszik, hogy az általános elvekkel szemben másképpen - fordítva - számítja az adót.
A mi esetünkben a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a bányászati tevékenység ami a NAV állásfoglalás alapján igazából nem tekinthető jövedelem szerző tevékenységnek - még, mert aztán rájönnek, hogy ezzel lehet a legegyszerűbben megfogni az egészet - . vagyis  a bányászat ""hobby"" amiért kapsz valamit amit el tudsz adni.
A NAV onnantól foglalkozik a kérdéssel, hogy a "hobby"-d termékét eladód és már real pénzt kapsz érte, de itt jön az egész rákfenéje:

- az a kérdés hol, lesz a COINból -> USD, EUR, stb.
EU-ban, USA-ban, Lengyelországban, Magyarországon. Attól függően, hogy jelenleg milyen pénz kivételi módot alkalmazol különböző konverziókon esik át a kibányászott coinód. Pl.: ZEC->BTC Poloniexen, után a Poloniexről elküldöd a BTC máshova ahol vagy automatikusan vagy te általad váltásra kerül a pénz. Attól függően, hogy ez hol történik, az lesz a tranzakció helyszíne és az ott érvényes adó jogszabályok lesznek érvényesek. Ezért talán a best of megoldás a problémák gordiuszi csomojának elvágására a BTC -> BTC kártya -> Magyaországi BTC automata -> Forint útvonal lenne a legjobb. Itt nincs varia itt Magyarországon lesz BTC-HUF , neked és a NAV nak is egyszerűbb.

- a második probléma a különböző országok eltérő értelmezése: itt valaki írta, hogy az EU-ban a bíróság fizető eszköznek minősítette a BTC. Hurrá vagyis ott már a nagyon sarkosan vesszük a BTC-be való átkonvertálásnál bevételed keletkezik. Vagyis ha te a Poloniexen konvertálsz akkor ha jól értem - javítsatok ki ha nem jól írom - de Lengyelországban pénzt keresek. Kész rémálom lenne bárkinek, ez a helyzet hiszen ember nincs aki tudja, hogy éppen hol van a pénze, kinek az adó jogszabályi érdekkörében. De ez ma minden internetes tranzakcióban problémás még az EU-n belül is nem hogy 3. országos dologban.
Kitérő : a feleségem attól függően állít ki számlát vagy csak blokkot a 3. országos vevőjének, hogy ő előre utalta a pénzt vagy utánvéttel fizette. Mivel az adó jogaszbályok szerint amennyiben előre utalja a pénz úgy nem szükséges számlát adni..... ezt tetézi az a probléma, hogy a számla dátumának azt a napot kell tekinteni, amikor az árú amit eladtál kikerül a  te rendelkezési körödből. Érsd. ha Hétfőn adód fel a postán a terméket akkor a feladóvevénynek és a számla dátumának egyeznie kell mert akkor kerül ki a te rendelkezési körödből a termék.

- a harmadik de szerintem a legnagyobb gond az egész bányászat adózásában a számla kiállítás kérdése. ha magán ha társas vállalkozó vagy a bevételed igazából a coin eladásából van - ezért írtam nem sokkal ezelőtt, hogy a könyvelőnek a legmegfoghatóbb ha azt mondod, hogy terméket adsz el. De kinek ? Amikor egy poloniex-es tranzakcióban átváltod vagy eladód és után átlövod egy Uqides kártyára ami automatán konvertálja kinek adtad el ?? Kinek állíts ki számlát ?
Mivel a NAV a számlát mint szigorú számadású nyomtatványt kezeli ezért egy csomó szart ráírat ki, kinek, hol, mikor, mit, mennyiért , stb. De te Kis Géza KATÁS vagy önálló tevékenységben gazdálkodó személy / szervezet pénzhez jutsz azt egy számla kiállítása előzi meg.  De hogyan ?
A márt leírt példa, amikor egy japán cégnek kellet volna az adószáma meg a cégjegyzék száma vér izzadunk mire rájöttünk, hogy nincs ilyen .. pl. Japánban egyiket sem használják mindenhol a cég neve és a székhelye vagy az igazgató neve alapján tartják nyilván a cégeket.

- negyedik probléma: ÁFA. Ha te KATÁS-vagy és bocsi mindenkitől nem erőltetni akarom de ma azt látom ez lesz a  legkisebb adó terhelésű és legkisebb adminisztrációs igényű forma amivel célt érhetünk. A KATA-s vállalkozás alapjában jelenleg 8 millióig ÁFA mentesen - alanyi áfa mentes - működik. De mint már írtam, attól függően kinek és mit végzünk lehet Fordított ÁFA - amikor te 0% áfát Fiztesz be mert a vevőnek kötelessége az ÁFA megfizetése - , 0% ÁFA - nincs ÁFA tartalma az adót értékesítésnek nem keverendő össze a következő AÁM-mel, AÁM - Alanyi ÁFA mentes ez alapból a KATÁ-s cég, stb. Kinek és hogyan fizeted, kell-e egyáltalán?

Ezen kívül több dolog is van ami még kérdés - ahogyan sokan felvetették, az áram elszámolása, a kiadások, stb. - ezek nagy része fölösleges a KATÁ-s megoldás esetén mert ott nincs elszámolható ráfordítás. Ez sokaknak azt jelenti nem tudom csökkenteni a költségeimet  de a KATA 10-12%-os adó terhelése mellet fölösleges, a többinél meg tengeri kigyóvá válik. Ugyanis lehet, hogy el tudod számolni a költségeidet de ezek köre viszonylag szűk: nincs már repi keret, anyagra és eszközre tudsz elszámolni de éppen a bányászati tevékenységben a beruházási időszaki rövid és utána folyamatosan jön a bevétel. Ez azt jelenti, hogy 1 milliós bevétellel szemben ami 1 rig kb. 1 éves bevétele  te max. 1 x 500e + 12 x 15e tudsz szemben állítani ami 680e FT.  A második évtől pedig max az áram díjat amivel variálni kell mert mindenképpen egy második mérő óra beszerelésére szükség lesz mert a NAV bemondásra nem fogja elfogadni a költséget.
Az adó mérték pedig 16% + 27% - ezt javítsa majd aki foglalkozott vele de én erre a két számra emlékszem - vagyis az adó mértéke: kb. 130ezer Ft az első évben a másodikban pedig 352ezer FT.

Bocsi a szófosásáért.
Szerény véleményem szerint: (persze, nem biztos, hogy az adóelveknek megfelel, viszont számviteli szempontból tisztának tűnik kívülről nézve. Az, hogy a különböző kriptovalutákat hogyan váltogatom át, amúgy is láthatatlan. Na meg persze ha belizei meg girbraltári bankkártyával veszem fel, az is. )
Igazából csak azzal kellene foglalkozni, amikor valódi, azaz fiat currency-re váltod át, akkor kell kiírni a számlát.
És tegyük fel, hogy a kraken-en csinálom, akkor kiállítom a számlát a Payward Ltd, London-nak, aztán kérem a SEPÁS kiutalást a vállalkozói bankszámlára.
Mivel a Kraken a kifizető, én ugye őt bíztam meg, hogy csináljon a btc-ből EUR-t, tehát neki kell kiállítanom a számlát. (Lényegében bizományos értékesítésről lenne szó).

rx470

Biztos vagy benne, hogy a girbraltári bankkártya láthatatlan ? pl uquid ? ezekre nem vonatkozik az Automatikus adatcsere egyezmény (oecd) ?  A listába benne van Girbraltár is. Ha ez valóban láthatatlan lenne akkor nem is nagyon foglalkoznék az adó témával  :D 1000eur a limit unverified az bőven fedezné az áram költségeimet egy évre. A megmaradt cryptot meg el tudnám költeni btc elfogadó helyeken gondolom az is láthatatlan hacsak a bitpay nem jelent.

Uhura

Idézetet írta: Lord11 Dátum április 02, 2017, 11:06:18 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Uhura Dátum április 02, 2017, 09:33:00 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Lord11 Dátum április 02, 2017, 05:21:16 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Uhura Dátum április 01, 2017, 12:32:57 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Dàvid Dátum április 01, 2017, 11:42:44 DÉLELŐTT
Idézetet írta: Uhura Dátum március 31, 2017, 08:59:08 DÉLUTÁN
Ja igen még mielőtt elfelejtem, KATÁS-ként szerintem bányászat alapján az első pillanattól ÁFA körös leszel mivel külföldi partnerrel állasz kapcsolatban még akkor is ha fordított az ÁFA. Ebben az esetben 0-ásan de minden hónapban jellengetheted az ÁFÁ-t. Vagyis nem fizetsz és nem igényelsz vissza de jelengeted a 0-ás áfát.
Jelenleg katás vagyok és jó lenne kivenni a "bányapénzt" ezen keresztül. Katát mindenhogy fizetem és így a bányapénz ingyen, hivatalosan a számlára kerülhetne. Jó lenne kideríteni, hogy lehet-e alanyi mentesen megoldani ezt valahogy. Vagy ha nem akkor pontosan milyen intézkedések kellenek ahhoz, hogy kivehessük a pénzt.

Hogy máshoz hasonlítsam: nem hiszem hogy áfa körös vállalkozók lennének azok a youtuberek akik nincsenek partnercégnél. Ha jól tudom partnercég esetén ők fizetnek egyébként youtube fizet ki, ami külföldi adószámmal rendelkező cég.

Nem tudom Fagyi Zoli tudna persze név nélkül nyilatkozni mert ő Magyarországon van és Youtubozik. Én abból indulok, ki, hogy a feleségem KATÁS-s szolgáltat és árút is értékesít elsősorban 3. országba - érsd. nem EU, nem itthon - és elégé kacifántos a dolog mert attól függően, hogy:
- magánszemélynek árút ad el
- magánszemélynek szolgáltat
- cégnek árút ad el
- cégnek szolgáltat
más, más az ÁFA elszámolás - érsd. a KATÁS vállalkozó alapból alanyi ÁFA mentes, ezzel nincs probléma de abban a pillanatban amint kilép az Eu-ból kezdődik a gebasz, Fordított ÁFA fizetés cégek esetén, stb. - ezért a mi könyvelőnk + egy könyvvizsgáló véleménye:
- a feleségem KATÁS de nem ÁFA mentes ebben a gazdasági relációban így igaz nem kell ÁFÁ-t befizetnie de ÁFA bevallást be kell adnia - 0-ásat -. A slusz poén az egészben, hogy így ÁFÁ-t is igényelhet vissza :D annak ellenére, hogy semmilyen ÁFÁ-t nem fizet be :D

Azt kiemelném, hogy KATÁS-ként alapból lehetsz ÁFA körös - ez választás - de ez azért nem érte meg eddig mert akkor kapásból a 6 millió - 27% lehet a bevételed felső limitje így meg már nem érte meg, kivéve ha speciálisan 0-ás vagy fordított ÁFÁ-s tranzakcióid voltak , vannak.  Az új 12 milliós plafonnal most 8 millióra húzták fel az alanyi ÁFA mentes határt így 8 millióig tudsz vállalkozni ÁFA mentesen, ez azért vicces mert alapból mindig is 6 millió volt az ÁFA határ bármilyen vállalkozási formában is tevékenykedtél.

A lényeg a lényeg 3 helyre már elkészítettem az elküldendő levelet amint lesz időm elküldöm és várom a választ, közben a jövőhéten már nem lesz egyetlen szabad napom sem de más miatt is kikel akasztanom a könyvelőmet így utána bemegyek és rákérdezek. Amint van eredmény itt közlőm aztán mindenki csekolhatja, után meg jön a hivatalos állásfoglalás kérés + 30 nap.

Valami ilyesmire jutottam én is, hogy mivel külföldre számlázol, ÁFA körösnek kell lenni és rendszeresen be kell adni a 0ás bevallást.
Azért továbbra is nyitott kérdés, hogy levonható vagy visszaigényelhető e emiatt a beszerzés oldali áfa (villany, internet, gépek stb.)
ÁFa tv.:
121. § Az előzetesen felszámított adó levonásának joga megilleti az adóalanyt akkor is, ha a terméket, szolgáltatást
a)182 olyan termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja, egyéb módon hasznosítja, amelynek teljesítési helye külföld, de amelyet, ha belföldön teljesítene, adólevonásra jogosító termékértékesítésének, szolgáltatásnyújtásának minősülne;
Kérdés, ha belföldön adnám el, akkor vajon ÁFÁS lenne e???

A legfőbb probléma az egész adózás körül az a bizonytalanság amit a külföld / belföld, 3 ország miatt alakul ki.

A nemzetközi adó jog általánosan mindig arra keresi első lépésben a választ, hogy az adózás alapján te melyik ország rezidense vagy. Utána azt, hogy a tranzakció, - termék eladás, szolgáltatás nyújtás stb. - melyik országban történik. Az összes adó elkerülése - holland - ír szendvics stb. - azon alapszik, hogy az általános elvekkel szemben másképpen - fordítva - számítja az adót.
A mi esetünkben a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a bányászati tevékenység ami a NAV állásfoglalás alapján igazából nem tekinthető jövedelem szerző tevékenységnek - még, mert aztán rájönnek, hogy ezzel lehet a legegyszerűbben megfogni az egészet - . vagyis  a bányászat ""hobby"" amiért kapsz valamit amit el tudsz adni.
A NAV onnantól foglalkozik a kérdéssel, hogy a "hobby"-d termékét eladód és már real pénzt kapsz érte, de itt jön az egész rákfenéje:

- az a kérdés hol, lesz a COINból -> USD, EUR, stb.
EU-ban, USA-ban, Lengyelországban, Magyarországon. Attól függően, hogy jelenleg milyen pénz kivételi módot alkalmazol különböző konverziókon esik át a kibányászott coinód. Pl.: ZEC->BTC Poloniexen, után a Poloniexről elküldöd a BTC máshova ahol vagy automatikusan vagy te általad váltásra kerül a pénz. Attól függően, hogy ez hol történik, az lesz a tranzakció helyszíne és az ott érvényes adó jogszabályok lesznek érvényesek. Ezért talán a best of megoldás a problémák gordiuszi csomojának elvágására a BTC -> BTC kártya -> Magyaországi BTC automata -> Forint útvonal lenne a legjobb. Itt nincs varia itt Magyarországon lesz BTC-HUF , neked és a NAV nak is egyszerűbb.

- a második probléma a különböző országok eltérő értelmezése: itt valaki írta, hogy az EU-ban a bíróság fizető eszköznek minősítette a BTC. Hurrá vagyis ott már a nagyon sarkosan vesszük a BTC-be való átkonvertálásnál bevételed keletkezik. Vagyis ha te a Poloniexen konvertálsz akkor ha jól értem - javítsatok ki ha nem jól írom - de Lengyelországban pénzt keresek. Kész rémálom lenne bárkinek, ez a helyzet hiszen ember nincs aki tudja, hogy éppen hol van a pénze, kinek az adó jogszabályi érdekkörében. De ez ma minden internetes tranzakcióban problémás még az EU-n belül is nem hogy 3. országos dologban.
Kitérő : a feleségem attól függően állít ki számlát vagy csak blokkot a 3. országos vevőjének, hogy ő előre utalta a pénzt vagy utánvéttel fizette. Mivel az adó jogaszbályok szerint amennyiben előre utalja a pénz úgy nem szükséges számlát adni..... ezt tetézi az a probléma, hogy a számla dátumának azt a napot kell tekinteni, amikor az árú amit eladtál kikerül a  te rendelkezési körödből. Érsd. ha Hétfőn adód fel a postán a terméket akkor a feladóvevénynek és a számla dátumának egyeznie kell mert akkor kerül ki a te rendelkezési körödből a termék.

- a harmadik de szerintem a legnagyobb gond az egész bányászat adózásában a számla kiállítás kérdése. ha magán ha társas vállalkozó vagy a bevételed igazából a coin eladásából van - ezért írtam nem sokkal ezelőtt, hogy a könyvelőnek a legmegfoghatóbb ha azt mondod, hogy terméket adsz el. De kinek ? Amikor egy poloniex-es tranzakcióban átváltod vagy eladód és után átlövod egy Uqides kártyára ami automatán konvertálja kinek adtad el ?? Kinek állíts ki számlát ?
Mivel a NAV a számlát mint szigorú számadású nyomtatványt kezeli ezért egy csomó szart ráírat ki, kinek, hol, mikor, mit, mennyiért , stb. De te Kis Géza KATÁS vagy önálló tevékenységben gazdálkodó személy / szervezet pénzhez jutsz azt egy számla kiállítása előzi meg.  De hogyan ?
A márt leírt példa, amikor egy japán cégnek kellet volna az adószáma meg a cégjegyzék száma vér izzadunk mire rájöttünk, hogy nincs ilyen .. pl. Japánban egyiket sem használják mindenhol a cég neve és a székhelye vagy az igazgató neve alapján tartják nyilván a cégeket.

- negyedik probléma: ÁFA. Ha te KATÁS-vagy és bocsi mindenkitől nem erőltetni akarom de ma azt látom ez lesz a  legkisebb adó terhelésű és legkisebb adminisztrációs igényű forma amivel célt érhetünk. A KATA-s vállalkozás alapjában jelenleg 8 millióig ÁFA mentesen - alanyi áfa mentes - működik. De mint már írtam, attól függően kinek és mit végzünk lehet Fordított ÁFA - amikor te 0% áfát Fiztesz be mert a vevőnek kötelessége az ÁFA megfizetése - , 0% ÁFA - nincs ÁFA tartalma az adót értékesítésnek nem keverendő össze a következő AÁM-mel, AÁM - Alanyi ÁFA mentes ez alapból a KATÁ-s cég, stb. Kinek és hogyan fizeted, kell-e egyáltalán?

Ezen kívül több dolog is van ami még kérdés - ahogyan sokan felvetették, az áram elszámolása, a kiadások, stb. - ezek nagy része fölösleges a KATÁ-s megoldás esetén mert ott nincs elszámolható ráfordítás. Ez sokaknak azt jelenti nem tudom csökkenteni a költségeimet  de a KATA 10-12%-os adó terhelése mellet fölösleges, a többinél meg tengeri kigyóvá válik. Ugyanis lehet, hogy el tudod számolni a költségeidet de ezek köre viszonylag szűk: nincs már repi keret, anyagra és eszközre tudsz elszámolni de éppen a bányászati tevékenységben a beruházási időszaki rövid és utána folyamatosan jön a bevétel. Ez azt jelenti, hogy 1 milliós bevétellel szemben ami 1 rig kb. 1 éves bevétele  te max. 1 x 500e + 12 x 15e tudsz szemben állítani ami 680e FT.  A második évtől pedig max az áram díjat amivel variálni kell mert mindenképpen egy második mérő óra beszerelésére szükség lesz mert a NAV bemondásra nem fogja elfogadni a költséget.
Az adó mérték pedig 16% + 27% - ezt javítsa majd aki foglalkozott vele de én erre a két számra emlékszem - vagyis az adó mértéke: kb. 130ezer Ft az első évben a másodikban pedig 352ezer FT.

Bocsi a szófosásáért.
Szerény véleményem szerint: (persze, nem biztos, hogy az adóelveknek megfelel, viszont számviteli szempontból tisztának tűnik kívülről nézve. Az, hogy a különböző kriptovalutákat hogyan váltogatom át, amúgy is láthatatlan. Na meg persze ha belizei meg girbraltári bankkártyával veszem fel, az is. )
Igazából csak azzal kellene foglalkozni, amikor valódi, azaz fiat currency-re váltod át, akkor kell kiírni a számlát.
És tegyük fel, hogy a kraken-en csinálom, akkor kiállítom a számlát a Payward Ltd, London-nak, aztán kérem a SEPÁS kiutalást a vállalkozói bankszámlára.
Mivel a Kraken a kifizető, én ugye őt bíztam meg, hogy csináljon a btc-ből EUR-t, tehát neki kell kiállítanom a számlát. (Lényegében bizományos értékesítésről lenne szó).

Ez járható út lehet. A lényeg kb. legyen egy olyan szervezet ami utalja neked a pénzt és te tudsz neki számlát kiállítani, aztán hogy elküldőd-e neki vagy nem azt szerintem már  a NAV sem ellenőrzi.

Uhura

Idézetet írta: rx470 Dátum április 02, 2017, 11:33:50 DÉLUTÁN
Biztos vagy benne, hogy a girbraltári bankkártya láthatatlan ? pl uquid ? ezekre nem vonatkozik az Automatikus adatcsere egyezmény (oecd) ?  A listába benne van Girbraltár is. Ha ez valóban láthatatlan lenne akkor nem is nagyon foglalkoznék az adó témával  :D 1000eur a limit unverified az bőven fedezné az áram költségeimet egy évre. A megmaradt cryptot meg el tudnám költeni btc elfogadó helyeken gondolom az is láthatatlan hacsak a bitpay nem jelent.

Ez  a másik megoldás ami működhet, ha BTC-ben kerül kiegyenlítésre a szolgáltatás magánszemélynek nem lehet probléma. Amúgy meg az adatcsere egyezmény az én tudomásom szerint nem azt jelenti, hogy minden tranzakciót lejelentenek hanem azt, hogy évente egyszer küldenek egy "egyenlegközlőt" az adott számláról. Amiben az van benn mennyi az adott számla, kártya, stb. adott fordulónapi egyenlege plusz mennyi volt a forgalom abban az évben .  Vagyis sem azt nem látja senki, hogy ki kinek és mennyit és mikor sem azt, hogy az milyen tranzakció volt. Ebből pedig nehezen lesz megállapítható adó elkerülés.

Uhura

#205
Idézetet írta: proziroxx Dátum április 02, 2017, 11:05:42 DÉLUTÁN
Na jólvan emberek, nekem ebből a "szófosásból" az jött le, hogy Magyarországon, ha minden törvényt tisztességesen betartunk és tejelünk állam bácsinak mint a jól nevelt birka, akkor bizony a bányászatból nem lehet akkora profitot elérni, hogy megérje vállalni a kockázatait.
De örülnék, ha valaki megcáfolna.

Az a probléma, hogy jelenleg a NAV állományának nagy része kb. a kőkorszaki hoci - nesze szisztémát tartja legálisnak minden más az gyanús neki és biztos csalnak.... felkiálltással ész nélkül ellenőriz meg büntet. A feleségem röhög rajtam amikor az adóhatóságról beszélek, mivel jobb fejlődésű országokban nem a kicsiket csesztetik hanem a nagyokat mert már rájöttek, hogy 100 millió 0,1% több mint Mariska néni 50e 0,1%. De nálunk még a kicsik vannak soron.

Amúgy szerintem bőven megéri a mai coin árak mellet és  a várható fejlődés mellet legálisan elgondolkodni a kérdésen. Csak számolj utána: 500e befektetés + heti 1 óra munka arányosan + 3 x 12 x 15e elektromos költség, erre jőn még rá az adó. A bevételi oldal pedig 3 x kb. 800-1000e. Ez alapján kb. marad:  2400e - 3000e  minusz 1040e , minusz adó. Ha minden elmegy 25% adóval meg a sallangokkal akkor is marad kb. 1160e  szerintem befektetés arányosan ez bazi jó pénz.

csak gondolj bele most átlagosan évente 2.5-15% közötti hozamot tudsz realizálni minden fajta alacsony , közép és magas kockázat mellet. Ha csak a  kezdeti 500e-re gondolok akkor ez 232%-os haszon, viszonylagosan kis befektetéssel és elégé magas biztonsággal - hiszen amit használsz eszközöket kb. 30%-os vesztességgel bármikor el tudod adni - tudod realizálni. Lehet kicsiben kezdeni 1-2 kártyával majd ennek a bevételéből fejlesztesz.

Amit Fagyi Zoli csinál az igazi startup , kis pénz, szakértelem, kis kockázat vállalás és folyamatos fejlesztés .... Respect. Mindenkinek így kéne kezdeni és 3-4 év múlva nem házat de mondjuk egy állandó mellékest szerzel magadnak. Szerintem a bányászok nagy részének ez a célja nem a Facebook fivérek dollár milliói.

És tudom birka hozzállásnak hathat , hogy fizessünk adót. De én még emlékszem a rendszerváltozás utáni oktató mese filmre  amiben az egész ország világított mert azt az adónkból finanszírozták a dolgokat. Az más kérdés, hogy az adónkat jól költik-e el de ne politizáljunk, mert most nem ez a kérdés. 

Lord11

Idézetet írta: rx470 Dátum április 02, 2017, 11:33:50 DÉLUTÁN
Biztos vagy benne, hogy a girbraltári bankkártya láthatatlan ? pl uquid ? ezekre nem vonatkozik az Automatikus adatcsere egyezmény (oecd) ?  A listába benne van Girbraltár is. Ha ez valóban láthatatlan lenne akkor nem is nagyon foglalkoznék az adó témával  :D 1000eur a limit unverified az bőven fedezné az áram költségeimet egy évre. A megmaradt cryptot meg el tudnám költeni btc elfogadó helyeken gondolom az is láthatatlan hacsak a bitpay nem jelent.
Ahogy én értem, az azonosítás az inkább a terrorizmus és pénzmosás elleni egyezmények miatt van.
Viszont itt még arról volt szó, hogy az ilyen kártyák nem tartoznak az adatcsere egyezmény hatálya alá:
http://kiszamolo.hu/prepaid-kartyak-nem-tartoznak-a-jelentesi-kotelezettseg-ala/

Egyébként a gond úgysem ebből lenne. Ha még nagy is az átmenő forgalom a kártyádon, mondhatod, hogy feltöltötted (legális jövedelmedből), vásároltál stb. A gond akkor van, ha elindul egy vagyonosodási vizsgálat és vizsgálják, hogy "miből futja erre meg erre". Mondjuk arra kicsi az esély, hacsak nem élsz feltűnően nagy lábon. Meg ha valami jóakaró felnyom. Bár állítólag az utóbbi időben nincsenek vagyonosodási vizsgálatok.


rx470

Idézetet írta: Uhura Dátum április 03, 2017, 12:01:50 DÉLELŐTT
Idézetet írta: proziroxx Dátum április 02, 2017, 11:05:42 DÉLUTÁN
Na jólvan emberek, nekem ebből a "szófosásból" az jött le, hogy Magyarországon, ha minden törvényt tisztességesen betartunk és tejelünk állam bácsinak mint a jól nevelt birka, akkor bizony a bányászatból nem lehet akkora profitot elérni, hogy megérje vállalni a kockázatait.
De örülnék, ha valaki megcáfolna.

Az a probléma, hogy jelenleg a NAV állományának nagy része kb. a kőkorszaki hoci - nesze szisztémát tartja legálisnak minden más az gyanús neki és biztos csalnak.... felkiálltással ész nélkül ellenőriz meg büntet. A feleségem röhög rajtam amikor az adóhatóságról beszélek, mivel jobb fejlődésű országokban nem a kicsiket csesztetik hanem a nagyokat mert már rájöttek, hogy 100 millió 0,1% több mint Mariska néni 50e 0,1%. De nálunk még a kicsik vannak soron.

Amúgy szerintem bőven megéri a mai coin árak mellet és  a várható fejlődés mellet legálisan elgondolkodni a kérdésen. Csak számolj utána: 500e befektetés + heti 1 óra munka arányosan + 3 x 12 x 15e elektromos költség, erre jőn még rá az adó. A bevételi oldal pedig 3 x kb. 800-1000e. Ez alapján kb. marad:  2400e - 3000e  minusz 1040e , minusz adó. Ha minden elmegy 25% adóval meg a sallangokkal akkor is marad kb. 1160e  szerintem befektetés arányosan ez bazi jó pénz.

csak gondolj bele most átlagosan évente 2.5-15% közötti hozamot tudsz realizálni minden fajta alacsony , közép és magas kockázat mellet. Ha csak a  kezdeti 500e-re gondolok akkor ez 232%-os haszon, viszonylagosan kis befektetéssel és elégé magas biztonsággal - hiszen amit használsz eszközöket kb. 30%-os vesztességgel bármikor el tudod adni - tudod realizálni. Lehet kicsiben kezdeni 1-2 kártyával majd ennek a bevételéből fejlesztesz.

Amit Fagyi Zoli csinál az igazi startup , kis pénz, szakértelem, kis kockázat vállalás és folyamatos fejlesztés .... Respect. Mindenkinek így kéne kezdeni és 3-4 év múlva nem házat de mondjuk egy állandó mellékest szerzel magadnak. Szerintem a bányászok nagy részének ez a célja nem a Facebook fivérek dollár milliói.

És tudom birka hozzállásnak hathat , hogy fizessünk adót. De én még emlékszem a rendszerváltozás utáni oktató mese filmre  amiben az egész ország világított mert azt az adónkból finanszírozták a dolgokat. Az más kérdés, hogy az adónkat jól költik-e el de ne politizáljunk, mert most nem ez a kérdés.

Én szívesen adóznék ha lenne erre egy hivatalos rendszer ami nem veszi el a haszon 40-50%át és nem csak azt várnák el, hogy adózz hanem feketén fehéren megmondanák, hogy mit hogy kell gondolom ezzel többen is így vannak. Én is kicsibe kezdtem 1 kártyával most 4 van eddig mindent bitcoinnal fizettem de lassan jó lenne az áramot is ebből fedezni amihez viszont valahogy kpt kell csinálni a coinokbol. És eddig én úgy látom, hogy ha valamit rosszul adózok akkor kapom a büntit vagy rendelek egy debit kártyát és megúszom az egészet mindenféle macera nélkül.

Fagyi Zoli

#208
Ennyi ;)

1) Bányászat

Magánszemély kötelezett esetén a bányászat[3] során létrejövő (kibocsátott) Bitcoinból származó jövedelmet a keletkezésekori árfolyamon önálló tevékenységből származó jövedelemként az összevont adóalapba kell beszámítani. Az összevont adóalap 78%-a után 15% személyi jövedelemadó és 27% EHO (egészségügyi hozzájárulás) fizetési kötelezettség keletkezik. Alapesetben – átalányadózás alapján – a Bitcoin forint összegének 90%-a kerül az összevont adóalapba. Lehetősége van a magánszemélynek tételes költségelszámolásra is (e körben az előadó ismételten felhívta a figyelmet az adójogi szakértőkkel történő konzultálás fontosságára.)

Vállalkozás kötelezett esetén a bányászat során létrejövő (kibocsátott) Bitcoint a saját termelésű készletek (forgóeszközök) között előállítási költségen kell nyilvántartani. Értékesítéskor/felhasználáskor a nyereség az értékesítés/felhasználás nettó árbevétele (vagyis az eladási ár és az előállítási költség közötti különbözet) után 10% társasági adó és 2% iparűzési adó fizetési kötelezettség keletkezik.

Mivel egy ez kiollózott részlet, az alábbi cikk olvasását ajánlom a találgatások helyett :)
És persze a fentebb bevágott linkeket sem hanyagolnám el ;) 

http://arsboni.hu/hogyan-adozzunk-a-bitcoin-utan/#_ftn3
Nem mindig a tapasztalat a helyes információ forrás!
Pld: A PC füsttel működik, mert ha kijön belőle a füst, akkor nem működik tovább!

Lord11

Idézetet írta: Fagyi Zoli Dátum április 03, 2017, 05:13:11 DÉLUTÁN
Ennyi ;)

1) Bányászat

Magánszemély kötelezett esetén a bányászat[3] során létrejövő (kibocsátott) Bitcoinból származó jövedelmet a keletkezésekori árfolyamon önálló tevékenységből származó jövedelemként az összevont adóalapba kell beszámítani. Az összevont adóalap 78%-a után 15% személyi jövedelemadó és 27% EHO (egészségügyi hozzájárulás) fizetési kötelezettség keletkezik. Alapesetben – átalányadózás alapján – a Bitcoin forint összegének 90%-a kerül az összevont adóalapba. Lehetősége van a magánszemélynek tételes költségelszámolásra is (e körben az előadó ismételten felhívta a figyelmet az adójogi szakértőkkel történő konzultálás fontosságára.)

Vállalkozás kötelezett esetén a bányászat során létrejövő (kibocsátott) Bitcoint a saját termelésű készletek (forgóeszközök) között előállítási költségen kell nyilvántartani. Értékesítéskor/felhasználáskor a nyereség az értékesítés/felhasználás nettó árbevétele (vagyis az eladási ár és az előállítási költség közötti különbözet) után 10% társasági adó és 2% iparűzési adó fizetési kötelezettség keletkezik.

Mivel egy ez kiollózott részlet, az alábbi cikk olvasását ajánlom a találgatások helyett :)
És persze a fentebb bevágott linkeket sem hanyagolnám el ;) 

http://arsboni.hu/hogyan-adozzunk-a-bitcoin-utan/#_ftn3

Köszi,
Ebből nekem az jön le, hogy adózás szempontjából igazából kb. ugyanúgy adózik, mintha bármi egyebet "gyártanék".
(Ugye itt nincs benne a KATÁs adózás, ami fix összegű adó, de azt hiszem valahol már volt egy kalkulátor, ami ezeket összehasonlítja (Önálló tev. vs. KATA vs. TAO). A bevételtől függ, hogy mikor melyik a kedvezőbb)

Lord11

Idézetet írta: Lord11 Dátum április 03, 2017, 05:37:06 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Fagyi Zoli Dátum április 03, 2017, 05:13:11 DÉLUTÁN
Ennyi ;)

1) Bányászat

Magánszemély kötelezett esetén a bányászat[3] során létrejövő (kibocsátott) Bitcoinból származó jövedelmet a keletkezésekori árfolyamon önálló tevékenységből származó jövedelemként az összevont adóalapba kell beszámítani. Az összevont adóalap 78%-a után 15% személyi jövedelemadó és 27% EHO (egészségügyi hozzájárulás) fizetési kötelezettség keletkezik. Alapesetben – átalányadózás alapján – a Bitcoin forint összegének 90%-a kerül az összevont adóalapba. Lehetősége van a magánszemélynek tételes költségelszámolásra is (e körben az előadó ismételten felhívta a figyelmet az adójogi szakértőkkel történő konzultálás fontosságára.)

Vállalkozás kötelezett esetén a bányászat során létrejövő (kibocsátott) Bitcoint a saját termelésű készletek (forgóeszközök) között előállítási költségen kell nyilvántartani. Értékesítéskor/felhasználáskor a nyereség az értékesítés/felhasználás nettó árbevétele (vagyis az eladási ár és az előállítási költség közötti különbözet) után 10% társasági adó és 2% iparűzési adó fizetési kötelezettség keletkezik.

Mivel egy ez kiollózott részlet, az alábbi cikk olvasását ajánlom a találgatások helyett :)
És persze a fentebb bevágott linkeket sem hanyagolnám el ;) 

http://arsboni.hu/hogyan-adozzunk-a-bitcoin-utan/#_ftn3

Köszi,
Ebből nekem az jön le, hogy adózás szempontjából igazából kb. ugyanúgy adózik, mintha bármi egyebet "gyártanék".
(Ugye itt nincs benne a KATÁs adózás, ami fix összegű adó, de azt hiszem valahol már volt egy kalkulátor, ami ezeket összehasonlítja (Önálló tev. vs. KATA vs. TAO). A bevételtől függ, hogy mikor melyik a kedvezőbb)
Illetve nem csak a bevételtől, hanem a kiadás/bevétel arányától is.
Ha eleve kicsi a bevételed, vagy a bevételekhez képes sok a kiadás (alacsony profitabilitású coin), akkor tuti nem éri meg Katázni, mert a kiadás nem írható le, illetve az adó összege fix.


Uhura

#211
Perfekt, akkor nem szerezzük, előállítjuk.

De annyi akadékoskodást had tegyek hozzá, hogy ezzel csak nevesítetted a cégben a BTC vagy akármilyen AltCOINt mint saját termelésű készletet (forgóeszköz) ami az előállítás idején való árfolyamnak megfelelően  könyvelsz el. Szuper. Ezzel megvolnánk.

Bár egy aprócska közbevetés: milyen egységenként veszed figyelembe  és mikor ? Gondolom a legegyszerűbb amikor a pool átküldni a walletre, de mondjuk egy 5 riges embert megnézek aki összenézi és lejegyzeteli, az adott átküldés során érvényes árfolyamot és erről listát vezet. A másik melyik BTC vagy ALtCOIN árat használjam mert úgyi itt nincsen szabványos ár , más tőzsde más ár? Ez jó játék lehetőség hiszen az a cél, hogy minél nagyobb értéken kerüljön a forgóeszközök közé így csökkentve az árfolyam nyereség mértékét.

Megoldás: kell csinálni egy programot amit készlet értékelést tud csinálni az API adatok alapján a küldés pillanatában való árfolyamról azzal a megkötéssel, hogy ha  POLINEXRE küldöd az ottani ár a nyerő, ha máshova akkor az ottani. A készlet értékelésnek az MNB árfolyamot is csekkolnia kéne. 
Ezt listába foglalja és ezzel mész a könyvelőhöz, hogy 2017.szept 1. 20 PASC 55˛USD/PASC = 1100 USD x 350 Ft =  385.000,- Ft .

Az eladásnál árfolyam nyereség keletkezik vagyis amikor leadod a BTC / AltCOINT az eladási ár és a forgóeszköz között . Ez is meg van.
Itt a problémám annyi, hogy a hivatalos papír buzi magyar közigazgatás jeles szervezetének milyen irattal igazolod az eladás tényét és az eladott összeget- mivel ezzel kinyírtuk a számla parát juhhé - ? Csak azért kérdezem mert ez olyan méretű kapu mint egy ház.

Megoldás: Az adott Uquid számla kivonattal vagy kimutatással ha van ilyen vagy a te saját bakszámlád kimutatásával amire beérkezik a pénz. 

Próbáljuk ki a gyakorlatban.

Lord: igen a TAO vs. KATA vs. EVA vs..... táblázatból már elég jól ki lehet lőni , hogy kb mekkora összegnél éri meg az a. / b. vagy c verzió.  Nekem marad a KATA mert már úgy is van és úgyis ki kell fizetni a dolgot.

Fagyi Zoli: eddig sem találgatunk max elmondtuk a gondolatainkat és az általános tapasztalatainkat a kérdésben és ez a cikk elég régi, linkelték már többen de alapjában ez egy induló készlet. A real megvalósításban és annak buktatóiban van a kisördög amiért büntet a NAV. 
A másik dolog , hogy ez a tájékoztató alapjában ellentmond a NAV-os másik linkekben már közzétett állásfoglalásainak. Vagyis egyrészről a te általad belinkelt anyag ügyvédek vélelme a másik egy NAV-os állásfoglalás aminek semmilyen kötelező ereje nincs.
De holnap meglátjuk.

Lord11

Idézetet írta: Uhura Dátum április 03, 2017, 07:33:03 DÉLUTÁN
Perfekt, akkor nem szerezzük, előállítjuk.

De annyi akadékoskodást had tegyek hozzá, hogy ezzel csak nevesítetted a cégben a BTC vagy akármilyen AltCOINt mint saját termelésű készletet (forgóeszköz) ami az előállítás idején való árfolyamnak megfelelően  könyvelsz el. Szuper. Ezzel megvolnánk.

Bár egy aprócska közbevetés: milyen egységenként veszed figyelembe  és mikor ? Gondolom a legegyszerűbb amikor a pool átküldni a walletre, de mondjuk egy 5 riges embert megnézek aki összenézi és lejegyzeteli, az adott átküldés során érvényes árfolyamot és erről listát vezet. A másik melyik BTC vagy ALtCOIN árat használjam mert úgyi itt nincsen szabványos ár , más tőzsde más ár? Ez jó játék lehetőség hiszen az a cél, hogy minél nagyobb értéken kerüljön a forgóeszközök közé így csökkentve az árfolyam nyereség mértékét.

Megoldás: kell csinálni egy programot amit készlet értékelést tud csinálni az API adatok alapján a küldés pillanatában való árfolyamról azzal a megkötéssel, hogy ha  POLINEXRE küldöd az ottani ár a nyerő, ha máshova akkor az ottani. A készlet értékelésnek az MNB árfolyamot is csekkolnia kéne. 
Ezt listába foglalja és ezzel mész a könyvelőhöz, hogy 2017.szept 1. 20 PASC 55˛USD/PASC = 1100 USD x 350 Ft =  385.000,- Ft .

Az eladásnál árfolyam nyereség keletkezik vagyis amikor leadod a BTC / AltCOINT az eladási ár és a forgóeszköz között . Ez is meg van.
Itt a problémám annyi, hogy a hivatalos papír buzi magyar közigazgatás jeles szervezetének milyen irattal igazolod az eladás tényét és az eladott összeget- mivel ezzel kinyírtuk a számla parát juhhé - ? Csak azért kérdezem mert ez olyan méretű kapu mint egy ház.

Megoldás: Az adott Uquid számla kivonattal vagy kimutatással ha van ilyen vagy a te saját bakszámlád kimutatásával amire beérkezik a pénz. 

Próbáljuk ki a gyakorlatban.

Lord: igen a TAO vs. KATA vs. EVA vs..... táblázatból már elég jól ki lehet lőni , hogy kb mekkora összegnél éri meg az a. / b. vagy c verzió.  Nekem marad a KATA mert már úgy is van és úgyis ki kell fizetni a dolgot.

Fagyi Zoli: eddig sem találgatunk max elmondtuk a gondolatainkat és az általános tapasztalatainkat a kérdésben és ez a cikk elég régi, linkelték már többen de alapjában ez egy induló készlet. A real megvalósításban és annak buktatóiban van a kisördög amiért büntet a NAV. 
A másik dolog , hogy ez a tájékoztató alapjában ellentmond a NAV-os másik linkekben már közzétett állásfoglalásainak. Vagyis egyrészről a te általad belinkelt anyag ügyvédek vélelme a másik egy NAV-os állásfoglalás aminek semmilyen kötelező ereje nincs.
De holnap meglátjuk.

"Vállalkozás kötelezett esetén a bányászat során létrejövő (kibocsátott) Bitcoint a saját termelésű készletek (forgóeszközök) között előállítási költségen kell nyilvántartani. Értékesítéskor/felhasználáskor a nyereség az értékesítés/felhasználás nettó árbevétele (vagyis az eladási ár és az előállítási költség közötti különbözet)"
Nem kellene ezt túlbonyolítani: eladási ár -villanyszámla- internetszámla-(terembérlet stb.) a nyereséged és az után adózol.
(Amíg forgóeszköz-coin, jobbra balra váltogathatod, amikor eladod(értékesíted fiat currencyért), akkor meg számolsz.

Lord11

Idézetet írta: Lord11 Dátum április 03, 2017, 08:04:23 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Uhura Dátum április 03, 2017, 07:33:03 DÉLUTÁN
Perfekt, akkor nem szerezzük, előállítjuk.

De annyi akadékoskodást had tegyek hozzá, hogy ezzel csak nevesítetted a cégben a BTC vagy akármilyen AltCOINt mint saját termelésű készletet (forgóeszköz) ami az előállítás idején való árfolyamnak megfelelően  könyvelsz el. Szuper. Ezzel megvolnánk.

Bár egy aprócska közbevetés: milyen egységenként veszed figyelembe  és mikor ? Gondolom a legegyszerűbb amikor a pool átküldni a walletre, de mondjuk egy 5 riges embert megnézek aki összenézi és lejegyzeteli, az adott átküldés során érvényes árfolyamot és erről listát vezet. A másik melyik BTC vagy ALtCOIN árat használjam mert úgyi itt nincsen szabványos ár , más tőzsde más ár? Ez jó játék lehetőség hiszen az a cél, hogy minél nagyobb értéken kerüljön a forgóeszközök közé így csökkentve az árfolyam nyereség mértékét.

Megoldás: kell csinálni egy programot amit készlet értékelést tud csinálni az API adatok alapján a küldés pillanatában való árfolyamról azzal a megkötéssel, hogy ha  POLINEXRE küldöd az ottani ár a nyerő, ha máshova akkor az ottani. A készlet értékelésnek az MNB árfolyamot is csekkolnia kéne. 
Ezt listába foglalja és ezzel mész a könyvelőhöz, hogy 2017.szept 1. 20 PASC 55˛USD/PASC = 1100 USD x 350 Ft =  385.000,- Ft .

Az eladásnál árfolyam nyereség keletkezik vagyis amikor leadod a BTC / AltCOINT az eladási ár és a forgóeszköz között . Ez is meg van.
Itt a problémám annyi, hogy a hivatalos papír buzi magyar közigazgatás jeles szervezetének milyen irattal igazolod az eladás tényét és az eladott összeget- mivel ezzel kinyírtuk a számla parát juhhé - ? Csak azért kérdezem mert ez olyan méretű kapu mint egy ház.

Megoldás: Az adott Uquid számla kivonattal vagy kimutatással ha van ilyen vagy a te saját bakszámlád kimutatásával amire beérkezik a pénz. 

Próbáljuk ki a gyakorlatban.

Lord: igen a TAO vs. KATA vs. EVA vs..... táblázatból már elég jól ki lehet lőni , hogy kb mekkora összegnél éri meg az a. / b. vagy c verzió.  Nekem marad a KATA mert már úgy is van és úgyis ki kell fizetni a dolgot.

Fagyi Zoli: eddig sem találgatunk max elmondtuk a gondolatainkat és az általános tapasztalatainkat a kérdésben és ez a cikk elég régi, linkelték már többen de alapjában ez egy induló készlet. A real megvalósításban és annak buktatóiban van a kisördög amiért büntet a NAV. 
A másik dolog , hogy ez a tájékoztató alapjában ellentmond a NAV-os másik linkekben már közzétett állásfoglalásainak. Vagyis egyrészről a te általad belinkelt anyag ügyvédek vélelme a másik egy NAV-os állásfoglalás aminek semmilyen kötelező ereje nincs.
De holnap meglátjuk.

"Vállalkozás kötelezett esetén a bányászat során létrejövő (kibocsátott) Bitcoint a saját termelésű készletek (forgóeszközök) között előállítási költségen kell nyilvántartani. Értékesítéskor/felhasználáskor a nyereség az értékesítés/felhasználás nettó árbevétele (vagyis az eladási ár és az előállítási költség közötti különbözet)"
Nem kellene ezt túlbonyolítani: eladási ár -villanyszámla- internetszámla-(terembérlet stb.) a nyereséged és az után adózol.
(Amíg forgóeszköz-coin, jobbra balra váltogathatod, amikor eladod(értékesíted fiat currencyért), akkor meg számolsz.
Szerintem egyébként a készletet csak a mérlegfordulónapon kell kiértékelni. És akkor mivan, azt mondom, épp nincs is készleten?
Ahol egyébként is sok cucc jön-megy, a könyvelők gyakran ezzel egyszerűsítik az éves beszámolót. Mondom, szerintem ez semmiben nem különbözik egy hagyományos kisvállakozástól.

Lord11

Ahogy látom, adózási kérdésektől kicsit elkalandoztunk a könyvelés felé. De azt egy könyvelő úgyis tudja, legfeljebb egy kis útmutatásnak elég ez:
http://bitpenz.blogspot.hu/2016/02/nav-allasfoglalas-bitcoin-hyip.html

Viszont adózási szempontból nem annyira speciális eset ez.
KATÁSként meg magánszemélyként meg ez a rész amúgy sem szükséges, hiszen ott nem kell könyveket vezetni.

Uhura

Bocsi fasz vagyok, összekevertem a kettőt a kibocsáltást és a forgóeszköz elszámolást.

Igaz, az előállítási költségen való nyilvántartás az adott egységre vetített költségek. Jó igen kicsi már fáradt vagyok és hülye vén fasz.

Ez oké de az eladás igazolásánál, hogyan igazolod az eladás tényét és az árfolyamot ?

Amúgy tökéletesen igazad van ha ez a módszer mármint a saját termék gyártása ráhúzható erre a dologra - mármint a bányászatra - akkor sok minden egyszerűbb lesz. Sőt szinte minden, hiszen kihúzzuk az egyenletből a nemzetközi kérdést, a számla adást.

A választott vállalkozási formánál pedig az fog dönteni melyik a jobb mert nekem még mindig magas a 90% 15+27% -a mert az 37.8%-os adó. De ennek az az előnye a KATÁhoz képest, hogy a KATA fix míg az önáló tevékenység csak bevétel esetén fizetendő. De a KATÁ-t felfüggeszted addig és max az eladás hónapjában fizetsz adót és így bőven 15% alatt leszel.

Lord11

Idézetet írta: Uhura Dátum április 03, 2017, 08:41:47 DÉLUTÁN
Bocsi fasz vagyok, összekevertem a kettőt a kibocsáltást és a forgóeszköz elszámolást.

Igaz, az előállítási költségen való nyilvántartás az adott egységre vetített költségek. Jó igen kicsi már fáradt vagyok és hülye vén fasz.

Ez oké de az eladás igazolásánál, hogyan igazolod az eladás tényét és az árfolyamot ?

Amúgy tökéletesen igazad van ha ez a módszer mármint a saját termék gyártása ráhúzható erre a dologra - mármint a bányászatra - akkor sok minden egyszerűbb lesz. Sőt szinte minden, hiszen kihúzzuk az egyenletből a nemzetközi kérdést, a számla adást.

A választott vállalkozási formánál pedig az fog dönteni melyik a jobb mert nekem még mindig magas a 90% 15+27% -a mert az 37.8%-os adó. De ennek az az előnye a KATÁhoz képest, hogy a KATA fix míg az önáló tevékenység csak bevétel esetén fizetendő. De a KATÁ-t felfüggeszted addig és max az eladás hónapjában fizetsz adót és így bőven 15% alatt leszel.
Ötlet: ha utalással jön a pénz bankszámlára vmely tőzsdéről, akkor kiállítod az ő nevére a számlát.
Ha meg te veszed fel KP-ban uquid-ről v. akárhonnan, akkor meg kiállítasz róla készpénzes nyugtát (hiszen a KP ott van a kezedben)
(Mert akár eladhattad volna személyesen egy magánszemélynek is. Azt szerintem nem fogja ellenőrizni senki, hogy hogy utalgattál egyik wallettből a másikba.)

Uhura

#217
Idézetet írta: Lord11 Dátum április 03, 2017, 08:52:24 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Uhura Dátum április 03, 2017, 08:41:47 DÉLUTÁN
Bocsi fasz vagyok, összekevertem a kettőt a kibocsáltást és a forgóeszköz elszámolást.

Igaz, az előállítási költségen való nyilvántartás az adott egységre vetített költségek. Jó igen kicsi már fáradt vagyok és hülye vén fasz.

Ez oké de az eladás igazolásánál, hogyan igazolod az eladás tényét és az árfolyamot ?

Amúgy tökéletesen igazad van ha ez a módszer mármint a saját termék gyártása ráhúzható erre a dologra - mármint a bányászatra - akkor sok minden egyszerűbb lesz. Sőt szinte minden, hiszen kihúzzuk az egyenletből a nemzetközi kérdést, a számla adást.

A választott vállalkozási formánál pedig az fog dönteni melyik a jobb mert nekem még mindig magas a 90% 15+27% -a mert az 37.8%-os adó. De ennek az az előnye a KATÁhoz képest, hogy a KATA fix míg az önáló tevékenység csak bevétel esetén fizetendő. De a KATÁ-t felfüggeszted addig és max az eladás hónapjában fizetsz adót és így bőven 15% alatt leszel.
Ötlet: ha utalással jön a pénz bankszámlára vmely tőzsdéről, akkor kiállítod az ő nevére a számlát.
Ha meg te veszed fel KP-ban uquid-ről v. akárhonnan, akkor meg kiállítasz róla készpénzes nyugtát (hiszen a KP ott van a kezedben)
(Mert akár eladhattad volna személyesen egy magánszemélynek is. Azt szerintem nem fogja ellenőrizni senki, hogy hogy utalgattál egyik wallettből a másikba.)

De ebben az esetben lehet nem is kell számla, ezt holnap tisztázom.

Nem tudom ezt a NAV-nak kell megmondani mit fogad el, mert egy részvény eladásnál a bróker küld neked igazolást, hogy megbíztad a tranzakcióval és elvégezte ekkor meg ekkor , és ennyiért adadt el és ennyi a pénz. Ez még nem tiszta, hogy a bekészletezett forgóeszköznél, ebben az esetben hogyan kelen ezt csinálni. Mert oké mi is a KATÁ-s cégnél sorba állítjuk ki a számlákat olyan ügyfeleknek akik szarnak mindenfajta papírba és automatán küldik a teljesített szolgáltatásért a pénzt. Ezt is csak azért ,hogy a NAV ne akadjon fent azon, hogy  a bankszámlán megjelenik egy összeg xy-tól amire mi nem adtunk ki számlát. 
Vagyis lehet - sőt biztos - itt is járható út lenne, kiadsz egy számlád a Uquid-nak max az elküldést meg emailen teszed meg így igazolod, hogy elküldted aztán a Uquid-se Back office vagy más szervezetben néznek nagyot mi a faszt küldözget nekünk számlákat ez a csóka.

Az még kérdés, hogy a Uqiuid-s számlát be kell-e jelenteni a NAV-nál mivel ha a cégednek vagy ha magán vállalkozóként csinálód akkor az összes magánvállalkozásod által használt bankszámlát  be kell jelenteni.  Ezzel persze magadra húzod a NAV-ot kicsit hiszen akkor ezt külön figyelni fogják. De mivel a Uquid nem jelentés kötelezett így csak külön kérvény esetén, nyomozáshoz fognak adatot kiadni. De ha bejelented akkor védheted magad, hogy te nyílt és tiszta játékos vagy, ha nem jelented be akkor meg bizonygathatod , hogy hát nem jelentettem de nem volt semmi.

Lord11

Idézetet írta: Uhura Dátum április 03, 2017, 10:21:38 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Lord11 Dátum április 03, 2017, 08:52:24 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Uhura Dátum április 03, 2017, 08:41:47 DÉLUTÁN
Bocsi fasz vagyok, összekevertem a kettőt a kibocsáltást és a forgóeszköz elszámolást.

Igaz, az előállítási költségen való nyilvántartás az adott egységre vetített költségek. Jó igen kicsi már fáradt vagyok és hülye vén fasz.

Ez oké de az eladás igazolásánál, hogyan igazolod az eladás tényét és az árfolyamot ?

Amúgy tökéletesen igazad van ha ez a módszer mármint a saját termék gyártása ráhúzható erre a dologra - mármint a bányászatra - akkor sok minden egyszerűbb lesz. Sőt szinte minden, hiszen kihúzzuk az egyenletből a nemzetközi kérdést, a számla adást.

A választott vállalkozási formánál pedig az fog dönteni melyik a jobb mert nekem még mindig magas a 90% 15+27% -a mert az 37.8%-os adó. De ennek az az előnye a KATÁhoz képest, hogy a KATA fix míg az önáló tevékenység csak bevétel esetén fizetendő. De a KATÁ-t felfüggeszted addig és max az eladás hónapjában fizetsz adót és így bőven 15% alatt leszel.
Ötlet: ha utalással jön a pénz bankszámlára vmely tőzsdéről, akkor kiállítod az ő nevére a számlát.
Ha meg te veszed fel KP-ban uquid-ről v. akárhonnan, akkor meg kiállítasz róla készpénzes nyugtát (hiszen a KP ott van a kezedben)
(Mert akár eladhattad volna személyesen egy magánszemélynek is. Azt szerintem nem fogja ellenőrizni senki, hogy hogy utalgattál egyik wallettből a másikba.)

De ebben az esetben lehet nem is kell számla, ezt holnap tisztázom.

Nem tudom ezt a NAV-nak kell megmondani mit fogad el, mert egy részvény eladásnál a bróker küld neked igazolást, hogy megbíztad a tranzakcióval és elvégezte ekkor meg ekkor , és ennyiért adadt el és ennyi a pénz. Ez még nem tiszta, hogy a bekészletezett forgóeszköznél, ebben az esetben hogyan kelen ezt csinálni. Mert oké mi is a KATÁ-s cégnél sorba állítjuk ki a számlákat olyan ügyfeleknek akik szarnak mindenfajta papírba és automatán küldik a teljesített szolgáltatásért a pénzt. Ezt is csak azért ,hogy a NAV ne akadjon fent azon, hogy  a bankszámlán megjelenik egy összeg xy-tól amire mi nem adtunk ki számlát. 
Vagyis lehet - sőt biztos - itt is járható út lenne, kiadsz egy számlád a Uquid-nak max az elküldést meg emailen teszed meg így igazolod, hogy elküldted aztán a Uquid-se Back office vagy más szervezetben néznek nagyot mi a faszt küldözget nekünk számlákat ez a csóka.

Az még kérdés, hogy a Uqiuid-s számlát be kell-e jelenteni a NAV-nál mivel ha a cégednek vagy ha magán vállalkozóként csinálód akkor az összes magánvállalkozásod által használt bankszámlát  be kell jelenteni.  Ezzel persze magadra húzod a NAV-ot kicsit hiszen akkor ezt külön figyelni fogják. De mivel a Uquid nem jelentés kötelezett így csak külön kérvény esetén, nyomozáshoz fognak adatot kiadni. De ha bejelented akkor védheted magad, hogy te nyílt és tiszta játékos vagy, ha nem jelented be akkor meg bizonygathatod , hogy hát nem jelentettem de nem volt semmi.
Szerintem kutya se kérdezi, éppen mennyi van készleten (ellenőrizni meg pláne nem tudja). Annak talán akkor van csak jelentősége, ha átcsúszol vele másik évbe és ki kell mutatni az éves mérlegben. De ha nem mutatod ki, akkor sincs semmi.

A jogszabály egyébként tudtommal számla (vagyis bizonylat) kiállítására kötelez, azt nem kell igazolni, hogyan juttattad el.

...De ha esetleg létezik olyan, hogy egyéb jogcímen szerzett jövedelem, amihez nem kell számlát kiállítani, csak beírni a bevételi nyilvántartásba/könyvelésbe stb., akkor talán az lenne a legikább járható út.

Uhura

Idézetet írta: Lord11 Dátum április 03, 2017, 10:44:33 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Uhura Dátum április 03, 2017, 10:21:38 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Lord11 Dátum április 03, 2017, 08:52:24 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Uhura Dátum április 03, 2017, 08:41:47 DÉLUTÁN
Bocsi fasz vagyok, összekevertem a kettőt a kibocsáltást és a forgóeszköz elszámolást.

Igaz, az előállítási költségen való nyilvántartás az adott egységre vetített költségek. Jó igen kicsi már fáradt vagyok és hülye vén fasz.

Ez oké de az eladás igazolásánál, hogyan igazolod az eladás tényét és az árfolyamot ?

Amúgy tökéletesen igazad van ha ez a módszer mármint a saját termék gyártása ráhúzható erre a dologra - mármint a bányászatra - akkor sok minden egyszerűbb lesz. Sőt szinte minden, hiszen kihúzzuk az egyenletből a nemzetközi kérdést, a számla adást.

A választott vállalkozási formánál pedig az fog dönteni melyik a jobb mert nekem még mindig magas a 90% 15+27% -a mert az 37.8%-os adó. De ennek az az előnye a KATÁhoz képest, hogy a KATA fix míg az önáló tevékenység csak bevétel esetén fizetendő. De a KATÁ-t felfüggeszted addig és max az eladás hónapjában fizetsz adót és így bőven 15% alatt leszel.
Ötlet: ha utalással jön a pénz bankszámlára vmely tőzsdéről, akkor kiállítod az ő nevére a számlát.
Ha meg te veszed fel KP-ban uquid-ről v. akárhonnan, akkor meg kiállítasz róla készpénzes nyugtát (hiszen a KP ott van a kezedben)
(Mert akár eladhattad volna személyesen egy magánszemélynek is. Azt szerintem nem fogja ellenőrizni senki, hogy hogy utalgattál egyik wallettből a másikba.)

De ebben az esetben lehet nem is kell számla, ezt holnap tisztázom.

Nem tudom ezt a NAV-nak kell megmondani mit fogad el, mert egy részvény eladásnál a bróker küld neked igazolást, hogy megbíztad a tranzakcióval és elvégezte ekkor meg ekkor , és ennyiért adadt el és ennyi a pénz. Ez még nem tiszta, hogy a bekészletezett forgóeszköznél, ebben az esetben hogyan kelen ezt csinálni. Mert oké mi is a KATÁ-s cégnél sorba állítjuk ki a számlákat olyan ügyfeleknek akik szarnak mindenfajta papírba és automatán küldik a teljesített szolgáltatásért a pénzt. Ezt is csak azért ,hogy a NAV ne akadjon fent azon, hogy  a bankszámlán megjelenik egy összeg xy-tól amire mi nem adtunk ki számlát. 
Vagyis lehet - sőt biztos - itt is járható út lenne, kiadsz egy számlád a Uquid-nak max az elküldést meg emailen teszed meg így igazolod, hogy elküldted aztán a Uquid-se Back office vagy más szervezetben néznek nagyot mi a faszt küldözget nekünk számlákat ez a csóka.

Az még kérdés, hogy a Uqiuid-s számlát be kell-e jelenteni a NAV-nál mivel ha a cégednek vagy ha magán vállalkozóként csinálód akkor az összes magánvállalkozásod által használt bankszámlát  be kell jelenteni.  Ezzel persze magadra húzod a NAV-ot kicsit hiszen akkor ezt külön figyelni fogják. De mivel a Uquid nem jelentés kötelezett így csak külön kérvény esetén, nyomozáshoz fognak adatot kiadni. De ha bejelented akkor védheted magad, hogy te nyílt és tiszta játékos vagy, ha nem jelented be akkor meg bizonygathatod , hogy hát nem jelentettem de nem volt semmi.
Szerintem kutya se kérdezi, éppen mennyi van készleten (ellenőrizni meg pláne nem tudja). Annak talán akkor van csak jelentősége, ha átcsúszol vele másik évbe és ki kell mutatni az éves mérlegben. De ha nem mutatod ki, akkor sincs semmi.

A jogszabály egyébként tudtommal számla (vagyis bizonylat) kiállítására kötelez, azt nem kell igazolni, hogyan juttattad el.

...De ha esetleg létezik olyan, hogy egyéb jogcímen szerzett jövedelem, amihez nem kell számlát kiállítani, csak beírni a bevételi nyilvántartásba/könyvelésbe stb., akkor talán az lenne a legikább járható út.

Van ilyen pl árfolyam nyereségnél vagy részvény eladásnál nem adsz ki számlát de bevétel keletkezik. De itt is van egy ellentét a NAV-os állásfoglalás szerint nem pénz hanem egy "fizetési ígéret" míg a Bitcoin szövetség az Európai Bíróság határozata miatt mint pénzt veszi számba. Azért mondom még lesz mit vesézni ezen.

De vegyük a legegyszerűbbet forgóeszköz és eladom és kész.